Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή τύχη!

0 σχόλια
















Καλή χρονιά και καλό διάβασμα!!

Οδηγίες για τη σύνταξη της περίληψης (1o μέρος)

0 σχόλια
Η πρώτη περίοδος της περίληψης (θεματική): αρχίζει συνήθως με τη φράση:  "ο συγγραφέας του κειμένου / αρθρογράφος, το κείμενο/ άρθρο/ δοκίμιο/ η κριτική αναφέρεται, παρουσιάζει, προβάλλει, διερευνά, προβληματίζεται, τονίζει κτλ..." ακολουθεί το θεματικό κέντρο του κείμενου, με το οποίο ολοκληρώνεται η περίοδος. 
Στη δεύτερη περίοδο: δίνουμε σύντομα το νόημα της πρώτη παραγράφου του δοσμένου κειμένου. Συνδέουμε τη δεύτερη περίοδο με την πρώτη με τη χρήση μιας κατάλληλης διαρθρωτικής λέξης ή έκφρασης, π.χ  "αρχικά, στην αρχή του κειμένου" κτλ.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις επόμενες παραγράφους, με βάση τον πλαγιότιτλο και τις σημειώσεις κάθε παραγράφου. Στην περίπτωση που ασχολούμαστε με σύντομο κείμενο εντοπίζουμε τα θεματικά κέντρα του κειμένου. Ο λόγος πρέπει να είναι συνεχής και να διασφαλίζεται η αλληλουχία και η συνοχή των νοημάτων με τις κατάλληλες διαρθρωτικές λέξεις ή φράσεις π.χ "Επίσης τονίζει..., παράλληλα επισημαίνει..., προσθέτει ακόμα...," 

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Α' συζηγία και βοηθητικό sum

0 σχόλια
Η οριστική του ενεργητικού ενεστώτα της α' συζηγίας   σχηματίζεται ως εξής: 

Ενεστωτικό θέμα + βασικές καταλήξει: ama-s

am-o
ama-s
ama-t
ama-mus
ama-tis
ama-nt

Μάθημα 2 - Μετάφραση

0 σχόλια
Διδώ και Αινεία
Ο Αινείας είναι γίος του Αγχίση. Πατρίδα του Αινεία είναι η Τροια. Οι Έλληνες πολιορκούν την Τροια και κυριέυουν με δόλο. Ο Αινείας πλέει προς την Ιταλία με τον Αγχίση, με το γιο του και με τους συντρόφους του. Οι άνεμοι όμως ταράζουν τη θάλασσα και μεταφέρουν τον Αινεία στην Αφρική. Εκεί η Διδώ η βασίλισσα θεμελιώνει μια καινούργια πατρίδα. Ο Αινείας αφηγείται απο την αρχή στη Βασιλίσσα τους δόλους των Ελλήνων. Η Βασίλισσα αγαπά τον Αινεία και ο Αινείας την Βασιλίσσα. Τελικά ο Αινείας πλέει προς την Ιταλία και η βασίλισσα πεθαίνει.

Μάθημα 1 - Μετάφραση

0 σχόλια
Ο εξόριστος ποιητής
Ο  ποιητής Οβίδιος  είναι εξόριστος στη Ποντική γη. Γράφει συχνά επιστολές στη Ρώμη. Οι επιστολές του είναι γεμάτες παράπονα. Επιθυμέι τη Ρώμη και θρηνεί την αντίξοη τύχη του. Αφηγείται για τους Βάρβαρους κατοίκους και την παγωμένη γη. Οι έγνοιες και δυστυχίες βασανίζουν τον ποιητή. Πολεμάει ενάντια στην αδικία με τις επιστολές του. Η Μούσα είναι η μοναδική φίλη του ποιητή.